Get Adobe Flash player


Het ontstaan van de vereniging
auteur: Tiny Timmers

Stap voor stap aan de hand van vadertje tijd, neem ik u mee door de jaren heen. Het begon allemaal in 1921 toen de in Meerveldhoven woonachtige heer v. Vlimmeren de vereniging MZC (hetgeen Meerveldhoven & Zeelst combinatie betekende) oprichtte. Deze vereniging had een korte levensduur en verdween spoedig. Meerveldhoven anno 1926 was een betrekkelijke kleine gemeenschap met ongeveer 500 zielen waaronder bekende dorpsfiguren als Driek de Greef, Joost en Drika d'n Hescock en vele anderen.

Meerveldhoven met z'n Striepsepad (de huidige v. Vroonhovenlaan ) den Drieke Pijke, dat uitkwam op de huidige Kapelstraat en wat tegenwoordig heel deftig Raadhuisstraat is genaamd.

Meerveldhoven waar toen nog de talrijke lindebomen zowel de Kapelstraat als het huidige  Mariaplein het fraaie dorpsbeeld sierden.

Meerveldhoven waar Pauw van Keulen aan de Provincialeweg zijn kruidenierszaakje dreef en waar broer Marte van Keulen dagelijks op pad ging om de inwoners van baard en haar te ontdoen.

Meerveldhoven, alles en iedereen ging er zijn eigen gang. Zo ook op de lagere school waar bovenmeester De Natris de scepter zwaaide en waar de diverse leerlingen die de school herbergden, er al spoedig achter kwamen dat het met hem kwaad kersen eten was.

Meerveldhoven, waar de talrijke herbergiers, die zich rondom de kerk gevestigd hadden, in de meimaand s'morgens om vijf uur de deur van de knip deden om de talrijke pelgrims die ter bedevaart gingen op tijd van hun natje en droogje te kunnen voorzien.  Alles en iedereen ging er zijn eigen gang.

Meerveldhoven, waar de meeste mensen aan de kost kwamen door het met de hand maken van sigaren of hun dagelijks kost verdienden op de talrijke was- en weverijen die het dorpje herbergde. Verder waren er nog enkele boeren die aan de kost kwamen met het verbouwen van voornamelijk rogge en aardappelen en met wat melkvee en een varkentje. De vaak kinderrijke gezinnen in Meerveldhoven hadden het door de bank genomen niet erg breed maar elke zondag ontvingen zij tijdens het ter kerke gaan uit de handen van pastoor v. Laarhoven Gods zegen en op de Boerenleenbank kon reeds toen een beroep gedaan worden .

Die tijd is voorbij maar toch begon in die jaren de geschiedenis van het huidige Marvilde. Want vanuit Reusel kwam een jonge onderwijzer, Kees Verhagen, zich in Meerveldhoven vestigen. Kees, een rasechte voetballer en mede oprichter van Reusel Sport, vond in Meerveldhoven zijn eveneens van elders komende oud-clubmakker Huub Zijlmans terug. Huub was in die periode in Reusel gelegerd geweest als cdt. van de passencontrole aan de grens en had tevens bij Reusel Sport gevoetbald. Huub Zijlmans en meester Kees Verhagen nemen in 1926 het initiatief om te komen tot het oprichten van een voetbalclub in Meerveldhoven.

Dhr. Verhagen                              Dhr. Zijlmans

 

De eerste contacten worden gelegd ten huize van Huub Zijlmans welke toen woonde op het adres Provincialeweg 82 (tegenover de oude Velasques sigarenfabriek ). Gezeten op de trap, welke de verbinding met de grote zolder intact hield, werden de eerste contacten gelegd en er werd besloten om een rondgang door het dorp te maken om de nodige financiën bij elkaar te krijgen om goed te kunnen functioneren. Huis aan huis werd aangeklopt en ondanks de talrijke op- en aanmerkingen over de levensvatbaarheid bracht de collecte ruim voldoende op om de zaak te kunnen opstarten. Het ongeloof en de vele op- en aanmerkingen tijdens de rondgang in het dorp moeten bij Huub en Kees als een rode lap op een stier hebben gewerkt, het was voor beide initiatiefnemers een uitdaging geworden om er mee door te gaan. Immers, de opbrengst van de collecte was voor beiden het bewijs dat de Meerveldhovense bevolking toch wel achter hun plannen stond. De volgende stap was het uitschrijven van een vergadering welke plaatsvond op 15 augustus 1926 in café de Genderbloem welke gelegen was aan de huidige schoolstraat.

 

Provincialeweg gezien vanaf de Katraat Zuid,   
(omstreeks 1948)

 

Deze vergadering werd vrij aardig bezocht maar helaas zijn hier geen notulen meer van terug te vinden zodat wij u wat meer gedetailleerde informatie schuldig moet blijven. Wel is bekend dat op die vergadering het eerste bestuur gekozen werd dat bestond uit Huub Zijlmans (voorzitter), Kees Verhagen (secretaris/penningmeester), Louis van Beek, Theo Sweegers en Jan de Greef (leden). Eén van de agendapunten was de naam, alhoewel er verschillende namen naar voren werden gebracht, werd gekozen voor de naam Marvilde. De reden hiervan vindt zijn oorsprong  dat in de vroegere jaren Meerveldhoven, Marvilde genoemd moet zijn geweest. Volgens de overlevering zijn dat niet meer dan een vijftal boerderijen geweest die samen, als het gehucht Marvilde, tegen de rand van Zeelst moeten hebben gelegen.

Voor het pas benoemde bestuur was de kogel door de kerk maar er moest nog wel uitgekeken worden naar een geschikt voetbalterrein. Hiervoor werd contact gezocht met Chef van Veldhoven (in de volksmond Chef van de Reizende Man genaamd). Van hem werd een stuk grond gehuurd dat gelegen was op de Bult, de huidige Oranjewijk, voor fl. 100,- per jaar en met de verplichting om in café de Reizende Man het clublokaal te vestigen. Dit gebeurde en nu kon men aan het voetballen gaan denken. Uit het oogpunt van rivaliteit werd Rood-Wit, uit het naburige Veldhoven, benaderd waarmee Marvilde haar eerste krachten wilde meten. Helaas is er geen foto van dit eerste team voorhanden zodat u moet volstaan met de namen van hen die voor Marvilde het spits hebben afgebeten:

doel: Jan de Greef
verdediging: Kees Verhagen en Janus Peeters
middenveld: Huub Zijlmans, Jan Peeters en Theo sweegers
aanval: Louis van Beek, Stan de Jongh, Gerrit Merkelbach, Antoon van Oorschot en Harry Senders.

Het werd weliswaar geen overwinning maar wel een sportief succes omdat er slechts met  0 - 1 werd verloren.

 

Elftal 1934:
Frans Leyten, Jan Lodewijks, Huub Zijlmans, Huub van de Weijst, Stan de Jongh, Frans Bijnen, Jan van Rooij, Wim Verhoef, Diel Bazelmans, Jan van de Weijst.
Leider: Martien Vennix

 

FOTO'S UIT DE OUDE DOOS

 

Elftalfoto seizoen 59/60
Staand v.l.n.r:
J. Bakker, A.Koopmans, J. de Jongh, A. Louwers, J. vd Looij, W. de Jongh, J. Bogers, R. de Vogt
Zittend v.l.n.r.:
W. Kuipers, W. vd Looij, W. Bakermans, H. Faassen, T. Dingen

 

 

Kampioen B1 seizoen 63/64
Staand v.l.n.r :
H. vd Ven, H. Meurs, M. v. Genesen, G. Haeren J.Das, M. v. Rooij, A. Heesakkers, W. Bakermans, G. vd Ligt
Zittend v.l.n.r.:
B. Koopmanschap, G. Groenen, R. Regeling, W. v. Gerwen, W. vd Ven

1e elftal seizoen 63/64
staand v.l.n.r.:
K. Bazelmans, G. Nieuwenhuizen, H.v. Loenhout, C. Stoop, T. vd Voort, J. de Jongh, B. de Jongh,
J. Schellens
zittend v.l.n.r.:
T. Buenen, W, Bakermans, W. de Jongh, H. Das, M. v. Rooy, K. Kanen

 

 

Kampioen C1 seizoen 64/65
staand v.l.n.r.:
L. vd Wiel, Masset, C. Bazelmans, J. Kox, M. Olsweskey, H. Senders, W. Martens, H. Arts, G. vd Putten
zittend v.l.n.r. :
C. vd Looij, J. Pluggers, L. vd Wiel, G. Meurs, J. Sengers

 

 

2e team ca. 1975/1976

staand v.l.n.r. :
Hans v. Kemenade, Louie Bogers, Peer Meulenbroeks, Jan Poos, Fran Verbaandert, Jack Liebregts, Peer Stafleu, Dirk vd Bos
Zittend :
Theo Beerens, Kester, Adrie Heesakkers, Toon Slaats, Rene Berkers

 

 

3e team jaar ?
(eerste autoloze zondag)

staand v.l.n.r.:
Ad. vd Heuvel, H. Boss, H. v Rooy, P. de Wouw, C. Stoop, G. Vaes, ? Klein, S. v. Dorst
zittend:
P. v. Dorst, C. vd Voort, T. vd Voort, H. Nooten, T. Boogers

 

Sterrenteam S.V. Marvilde  ca. 1980

staand v.l.n.r.
J. Paulussen, R. de Mey, H. v. Breugel, W. v. Dullemen, P. Aarts, S. Slaats
zittend:
A. vd Heuvel, G. Groenen, F. Coolen, W. Langens, W. v. Gool, L. v. Gerwen

 

Veteranen uit de periode ca. 1975

 

 

 Marvilde 1 seizoen 2009-2010


Staande v.l.n.r.:
Jan Schellekens (grensrechter), Hennie Bruinen (keeperstrainer), Dennis Tiels (ass. Trainer),
Maarten van der Zanden,
Marco van Zantvoort, Wilburt Need (keeper), Ilir Sulejmanovic (keeper),
Marcel de Jonge, Paul van Dorst, Rob van der Schoot,
Patrick Heijnen (leider), Bram Louwers (trainer).
Zittend v.l.n.r.:
Frank Saris, Rachid Rayhi, Hans Regeling, Rob de Vries, Patrick Linders,Ali Emad, Denny Hocksenar,
Tommy van de Wiel, Gabby Gijzen, Mark de Jonge.


Marvilde 1 seizoen 2010 - 2011

Staand v.l.n.r.
Willem Lokhorst (verzorger), Hans Regeling, Tommie van de Wiel, Denny Hocksenear,
Vincent Bartholomeus, Tayfun Yilmaz, Muhammet Gigold, Jan Schellekens (assistent scheidsrechter)

Hennie Bruinen (keepers trainer), Michael Drummen, Rob van de Schoot, Frank Saris,
Ilir Sulejmanovic, Simon Cornelissen, Stefan Grassere, Dennis Tiels (assistent trainer)

Zittend v.l.n.r.
Patrick Heijnen (elftal begeleider), Besim Kavak, Patrick Linders, Marco van Zantvoort,
Bram Louwers (trainer), Rob de Vries, Nol van Zantvliet

Niet afgebeeld:
Marc Senders, Ronald Mertens

 

Marvilde 1 - seizoen 2011 / 2012

Van links naar rechts: 

achterste rij:
Hennie Bruinen, Tay Fun, Marco van Zantvoort, Stijn Louwers, 
Hans Regeling, Stefan Grassere, Jan Schellekens en Patrick Heijnen

middelste rij:

Bram Louwers, Nol van Zantvliet, Danny van Helmont, Roy Slaats, Menno Kuulkers, 
Patrick Dekker, Mo Gigold, Rick van de Boogaart, en Dennis Tiels

voorste rij:

Vincent Bartholomeus, Tommie van de Wiel, Danny Das, 
Steven Cools, Rob de Vries, Mark Senders

 

Marvilde 1 - seizoen 2012 / 2013

Bovenste rij:
Jan Schellekens, Hans Regeling, Stijn Louwers, Vincent Bartholomeus Marco Van Zantvoort, Tommy van de Wiel en Patrick Heijnen

Middelste rij:
Dennis Tiels, Hennie Bruinen, Steven Cools, Nol van Zantvliet, Marc Senders, Max van Kollenburg, Freek Bakermans, Stefan Grassere, Danny Das, Willem Lokhorst en Bram Louwers

Onderste rij:
Faisal Ramsaransing, Patrick Dekker, Menno Kuulkers, Rik van de Bogaard en Bilel M’Rabet

 

Marvilde 1 - seizoen 2013 / 2014